Burgerbrug en omgeving

​Burgerbrug, gemeente Zijpe

Burgerbrug is een klein dorpje met 585 inwoners. Het ligt aan de Grote Sloot, een vis en vaarwater tussen het Noordhollands kanaal en het Amstelmeer. Burgerbrug ligt in de gemeente Zijpe. De omgeving van Zijpe kenmerkt zich door openheid, rust, frisse zeelucht en prachtige vergezichten. Samen met Texel heeft dit gebied het meeste aantal zonuren van Nederland
De gemeente Zijpe, gelegen in de Kop van Noord-Holland, heeft de oudste zeepolder van Nederland en is met haar ranke kustlijn van ruim 14 kilometer een echte kustgemeente.Al vele jaren wappert de Blauwe Vlag aan deze stranden. (De Blauwe Vlag is een internationale milieuonderscheiding die jaarlijks wordt toegekend aan stranden en jachthavens die veilig en schoon zijn.) Ruimte, schone stranden, een oude polder als achterland, het belangrijke natuurgebied 'Het Zwanenwater', de bloembollencultuur en de oude molens kenmerken de Zijpe. 
Vanuit Burgerbrug zit je zo aan de kust. Met de auto in enkele minuten, op de fiets in een kwartier.

​Schoorlse duinen

Als je bij de kust een paar kilometer naar het zuiden gaat, komt je bij de Schoorlse Duinen.
Niet bang voor een beetje klimmen en dalen? Bedwing dan de Schoorlse Duinen, Nederlands breedste duingebied met de hoogste duinen én volop ruimte om uit te waaien. Een eeuw geleden was het hier één grote zandbak, nu broeden er tientallen vogelsoorten, groeien er de mooiste paddenstoelen en speelt het zonlicht met duizenden boomblaadjes.
  

Meer dan 60 kilometer wandelpad brengt je naar de hoogste duinen, de oudste bossen of de stuivende duinen. Want liet Staatsbosbeheer honderd jaar geleden het zand juist vastleggen door bomen te planten, nu mogen sommige duinen weer vrij stuiven. Zoals bij De Kerf waar het Noordzeewater bij springtij en noordwesterstorm vrij toegang heeft tot de achterliggende duinvalleien. Met resultaat! Dankzij het zoute zeewater konden planten als zeekraal, zeeraket en schorrenzoutgras zich hier weer vestigen. In hun spoor volgende vogels en duinhagedissen. 
Ook voor de fietser zijn er vele fietspaden en een speciale mountain bike route. De auto moet aan de rand van het duingebied blijven.

Pettemerduinen

Minder groot dan de Schoolseduinen zijn de Pettemerduinen, 4 kilometer te westen van JOLZ, aan de noordzijde van het dorp Petten
Rond 1597 vormde een smalle duinstrook de meest westelijke zeewering van de polder Zijpe. Pas twee eeuwen later ontstond er, zo'n tweehonderd meter verder de zee in, een nieuwe duinenrij. Tussen die twee linies vindt u nu de Pettemerduinen. Een grillig natuurgebied waar u een prachtige wandeling kunt maken.

​Strand

Bij het strand denken we vaak aan lekker zonnen, zwemmen, uitrusten. Maar ook, of misschien wel juist, met minder zomers weer is het heerlijk aan de kust. Wandelen over het strand, met de harde wind in de rug en via beschutting van de duinen terug. Standjutten na de storm. Met regen of kou de warmte van een strandpaviljoen opzoeken en dan achter het glas  en achter een glaasje, genieten van het oneindige spel van de golven. Met een beetje geluk ziet u een zeehond voorbij zwemmen.

In het laagseisoen zijn er enkele gezellige paviljoens open, in het hoogseisoen zijn dit er meer. Toch is het in het hoogseisoen nog steeds mogelijk om een stil stuk strand te vinden. Ook voor mensen die slecht ter been zijn, zijn er vele mogelijkheden om op het strand te komen, vraag hier even naar als u bij ons reserveert.

Westfriese ​Omringdijk

Aan de oostzijde van Burgerbrug ligt de 126 km lange Westfriese Omringdijk.  Deze oude zeedijk is al 800 jaar oud en verbindt de historische steden Alkmaar, Hoorn, Enkhuizen en Medemblik. De Omringdijk slingert als een groene route door het landschap en leidt de bezoekers van Westfriesland langs het weidse landschap met zijn unieke vergezichten, de typische lintdorpen met stolpboerderijen en de voormalig VOC-steden met hun prachtig bewaard gebleven binnensteden. Een groot deel van dijk vormt nog altijd de grens tussen land en water, elders loopt de dijk dwars door het land tussen polders en droogmakerijen als een monument voor eeuwen van strijd tegen het water.

​Bollenvelden

De gemeente Zijpe is in het voorjaar één grote bloemenzee. Prachtig om te zien, en ook geweldig om te ruiken.
De stichting Bloeiend Zijpe zet zich met behulp van meer dan 200 vrijwilligers in om de gemeente Zijpe als mooiste bloembollenstreek van Nederland op de kaart te zetten en iedereen hiermee op een laagdrempelige, pure manier mee kennis te laten maken.
Ieder jaar zijn er verschillende activiteiten om de bloembollen goed te kunnen ervaren. Fiets en wandelroutes dwars door de bollenvelden, schilderworkshops, rondleidingen op bedrijven en pluktuinen. 
http://www.bloeiendzijpe.nl. Behalve de bollenvelden, bloeien in het voorjaar de wilde bos hyacinten.  Bij Sint Maartensvlotbrug ligt Het Wildrijk, waar het in de lente sprookjesachtig blauw is


In het najaar zijn er in de omgeving vele bloembollen te koop, bij goed geoutilleerde winkels, tot bij eenvoudige stalletjes langs de weg.

Hondsbossche Zeewering

Tussen Petten en Camperduin ligt de Hondsbossche Zeewering. Eigenlijk de Hondsbossche Zeewering en de Pettemer Zeewering, die in elkaar overlopen.  Deze dijk stamt uit ca. 1700 en is 5,5 kilometer lang. Dichter dan hier kunt u nergens langs de zee fietsen!
In de Harger- en Pettemerpolder, ligt het natuurreservaat "De Putten". Dit reservaat is in het midden van de 19e eeuw ontstaan en bestaat in werkelijkheid uit putten, die toen zijn gegraven. De dijkenbouwers van de Hondsbossche Zeewering gebruikten kleigrond om de dijken te verhogen en te verstevigen. De gaten die zo ontstonden heten kleiputten. De Putten bevat brak water, een mengsel van zoet regenwater en zou zeewater, dat diep onder de dijk doorsijpelt. Brak water bevat veel voedsel en is daarom geliefd bij veel vogelsoorten, zoals trekvogels. Dit gebied is goed te zien vanaf de Hondsbossche Zeewering.
 

​Steden

Op korte afstand van Burgerbrug liggen Schagen, Alkmaar, Bergen en Den Helder.
Iets verder vind u Hoorn, Enkhuizen, Beverwijk, Haarlem en Amsterdam

​Schagen  

Schagen is een provinciestadje, dat haar stadsrechten verwierf in de 15e eeuw. Schagen bestond toen al 10 eeuwen. Nu is deze stad uitgegroeid tot een volwassen plaats met een sterk regionaal karakter. Het inwoneraantal ligt in 2011 op ca. 18.650.
Het overdekte winkelcentrum, de vele eet- en drinkgelegenheden en terrassen trekken veel mensen naar deze stad. Schagen ligt op het oude terpenland dat Graaf Floris V binnen de Westfriese Omringdijk heeft laten aanleggen. Voor die tijd hadden de Noormannen al flink huisgehouden in dit gebied.

Het vroegere leven is nog terug te vinden in Boerderij- en Rijtuigmuseum Vreeburg, in de kerk op de Markt en de gevels rondom de Markt.  De kerk op de Markt (Nederlands Hervormd) is de 2e kerk op deze plaats. De 1e kerk (gebouwd door Willem van Beieren) werd in 1895 door brand verwoest. Tijdens deze brand is veel historie verloren gegaan, o.a. de graftombe van de eerste Heer van Schagen. De nieuwe kerk is in 1897 voltooid.

Het hele jaar door, maar vooral in de zomermaanden zijn er diverse evenementen in Schagen, zoals de 10 donderdagen die in het teken staan van de Westfriese Folklore met traditionele kleding en optochten met historische rijtuigen. Zo is er in het eerste weekend van augustus het AB Popweekend, het grootste openlucht popconcert in de wijde omtrek, dat duizenden belangstellenden naar Schagen trekt. Daarnaast zijn de Paasveetentoonstelling, het Jazz- en Bluesweekend, het Smartlappenweekend, het Kunstweekend en het Slotgrachtconcert grote publiekstrekkers.

Alkmaar

“Zo mooi had ik het niet verwacht” is een veel gehoorde opmerking van gasten die voor het eerst Alkmaar bezoeken. Met het verleden als decor heeft de stad een modern winkelbestand met een breed aanbod. Naast de vooral kleinschalige winkels in het oude centrum staat aan de rand van het Noord Hollands Kanaal de Noorder Arcade met grootschalige winkelvoorzieningen.

Alkmaar is vooral Hollands kaasstad. Gedurende het seizoen wat vanaf de eerste vrijdag in april t/m de eerste vrijdag in september loopt, wordt hier op vrijdagmorgen van 10 tot 12.30 uur een traditionele kaasmarkt gehouden. De kazen worden door handelaren via handjeklap verkocht. Daarna komt het 400 jaar oude kaasdragersgilde in actie om met berries de kaas af te voeren, nadat de partij in de Waag is gewogen. In het Waaggebouw is het Kaasmuseum gevestigd waarin alles over zuivelbereiding wordt verteld.

Alkmaar is historisch, met ruim 400 monumenten. De Waag, in de meest oorspronkelijke vorm uit de 14e eeuw, het 16e eeuwse Stadhuis, de Grote St. Laurenskerk en de vele hofjes, gevels en grachten geven de stad een aparte uitstraling.

Alkmaar is de grootste stad in de regio en daardoor ook het uitgaanscentrum. Er is een scala aan restaurants van diverse aard, terrassen en cafeetjes, maar ook theaters en musea. Ook worden er talrijke evenementen georganiseerd als Alkmaars Ontzet, Culinair Plaza en het Jazz & Muziekweekend. Ontspanning is ook te vinden in het nabijgelegen recreatiegebied Geestmerambacht, de parken of de sportvoorzieningen.

​Bergen

In de kern Bergen bepalen kunst, cultuur en cultuurhistorie de elementen de sfeer van het dorp. Nationaal en internationaal bekende evenementen als de Kunst 10-daagse, Holland Music Sessions, de lichtjesavond, de zomerse kunstmarkt en braderie trekken jaarlijks stromen bezoekers naar dit prachtige dorp.

Daarnaast zijn er de musea en galeries, een kunstenaarscentrum, de oude Ruïnekerk, verschillende mooie cafés en restaurants met gezellige terrassen, leuke boetiekjes en de kunstskibaan. Kortom, voldoende ingrediënten voor een gezellig, aangekleed en cultuurrijk dagje uit. Ook de badplaats Bergen aan Zee heeft een heel eigen sfeer, met het zeeaquarium en een kilometerslang strand, met voldoende voorzieningen voor een comfortabel dagje strand met alles erop en eraan, zonder dat we kunnen spreken van overdaad. Het jaarlijkse Jazz & Sail is een inmiddels landelijk bekend evenement dat ieder jaar meer bezoekers trekt naar Bergen en Bergen aan Zee.

​Den Helder

Boven in de Kop van Noord-Holland ligt de stad Den Helder met bijna zestigduizend inwoners. Zowel in het noorden, oosten als westen omringd door water en vooral bekend door de Koninklijke Marine en de Marinedagen (voorheen: Nationale Vlootdagen). De binnenstad kent een groot assortiment winkels en een overdekt winkelcentrum. De uiteenlopende restaurants en terrasjes maken het tot een heerlijk dagje uit.
Naast het strand biedt Den Helder als het weer niet meezit genoeg overdekt vertier met onder meer Fort Kijkduin met een Noordzee Aquarium, de Rijkswerf Willemsoord met het Marinemuseum met een onderzeeboot en het Reddingmuseum 'Dorus Rijkers'. Ook het Käthe Kruse speelgoed- en poppenmuseum, kassencomplex De Oranjerie met Japanse tuin, megabioscoop Utopolis, schouwburg De Kampanje en Kinderspeelparadijs Ballorig zijn in Den Helder te bezoeken.

Het is ook mogelijk een rondvaart te maken door de haven of een dagje zeevissen. Vanuit Den Helder kan een dagtocht naar Texel gemaakt worden 

Vuurtoren van Huisduinen
In vroeger eeuwen werden de schepen van de VOC zonder probleem door de verraderlijke wateren rond Den Helder geloodst. De aanleg in 1780 van een strekdam en het bezoek van Napoleon in 1811 aan het Gibraltar van het Noorden zoals de keizer Den Helder noemde, zorgde voor een bloeiperiode van de stad waarin de Koninklijke Marine tot op de dag van vandaag een prominente plaats inneemt.

Boek nu uw kamer bij Jolz Bed & Breakfast Burgerbrug